Suriname en Curaçao


Rondreizen
Specials
Deel deze reis
€ 2.863  per persoon
 • Toeslag 1 pers kamer - met toeslag: € 445
Suriname en Curaçao
27/05/2019 - 10/06/2019
Zie brochure
Dit is een actieve reis.
Dit is een culturele reis
Min. 20, max. 24 personen
Verkooppunt Kempen
014 40 33 54
kempen@okra.be

Dag 1: Amsterdam - Paramaribo Vlucht van Amsterdam naar Paramaribo.
Na aankomst op de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven van Suriname wordt u opgewacht door de reisleider en wordt u per shuttlebus vervoerd naar uw hotel in Paramaribo.

Dag 2: Vrije invulling (ontbijt, lunch, diner)
Vandaag kunt u bijkomen van de lange reis en kunt u uw dag naar eigen behoefte indelen. Relaxen aan het zwembad, een cocktailtje op het terras of lekker van het zonnetje genieten. Voor wie liever niet relaxt maken we een stadswandeling door Paramaribo.

Dag 3: Paramaribo – Batavia (ontbijt, lunch, diner)
Na het ontbijt verlaten wij Paramaribo en rijden in westelijke richting naar het district Saramacca. Saramacca is een gebied dat opvalt door de regelmaat aan vlaggen met specifieke kleuren die aanduiden dat er veel Hindoestanen wonen. Bij de immigratie uit India na de afschaffing van de slavernij kregen deze nieuwkomers veelal een stukje landbouwgrond in dit gebied. Dat er in meerderheid Hindoestanen wonen is daardoor duidelijk zichtbaar. De bamboestokken met verschillende kleuren vlaggen beelden een godsdienstige beleving uit. Na het gebied van de vele zijwegen die allen naam dragen van Rijweg `beginnende met de eerste dan de tweede, etc. gaan we over de Saramaccarivier richting Groningen de hoofdplaats van Saramacca. Groningen is de hoofdplaats van dit district en tevens de plek met het kleinste pleintje met de meeste monumenten. Na deze stop rijden we door naar Coppenamepunt. Hier stappen wij in de boot en varen wij de Coppenamerivier op naar Batavia. Batavia staat bekend als het oord waar de leprozen verbleven. Een plaats van leed en verdriet, maar ook van hoop. Petrus Donders heeft hier met veel liefde en toewijding voor de leprozen gezorgd. Hij is op Batavia overleden en begraven, maar in en om hem te blijven gedenken is hij in 1982 door de Rooms Katholieke kerk zaligverklaard. In 1900 zijn de stoffelijke resten naar Paramaribo overgebracht en ten ruste gelegd in de St. Petrus en Paulus Kathedraal, het huidige Basilica Minore. In de late middag varen wij terug naar Coppenamepunt waar de bus ons opwacht om terug te keren naar Paramaribo.

Dag 4: Paramaribo – Peperpot – Mariënburg – Frederiksdorp (ontbijt, lunch, diner)
Voor vandaag staat het district Commewijne centraal. In de ochtend vertrekken wij met de bus naar het district Commewijne. Hiervoor rijden we de Jules Wijdenboschbrug, deze brug is in het jaar 2000 opgeleverd en zorgt voor een directe verbinding tussen Paramaribo en Commewijne. Vroeger geschiedde de oversteek per ponton. Na een korte rit komen we aan bij de voormalige plantage Peperpot. Het is geen peperplantage, zoals u misschien zou denken! De plantage is begin 19e eeuw door de familie Jansen aangelegd als koffie- en cacaoplantage. Op het fabriekscomplex stonden er o.a. twee plantage gebouwen, nl een koffieloods en een koffie- en cacaofabriek. De productie werd voortgezet tot 1996. Er is ook een kampong met arbeiderswoningen die door Javanen bewoond worden, hoewel de mensen elders werk hebben gevonden. U kunt de koffie- en cacaobomen nog herkennen, die tegenwoordig begroeid zijn met bromelia’s, orchideeën en klimplanten en de dieren zijn weer in hun natuurlijke habitat. Peperpot is populair bij vogelliefhebbers, maar als u geluk hebt, kunt u ook doodshoofdaapjes, Capucijner apen en Sapakara’s (reuzenhagedissen) tegenkomen op een van de paden die dwars door de plantage zijn aangelegd. Na de tour door Peperpot vervolgen wij de reis naar Mariënburg voor de oversteek per boot naar de prachtig gerestaureerde plantage Frederiksdorp. Plantage Frederiksdorp is een oude koffie- en cacaoplantage die in de 18de eeuw werd aangelegd en is vernoemd naar de eerste Duitse plantage eigenaar, Johan Friedrich Knöffel.

Dag 5: Frederiksdorp – Rust & Werk – Nieuw Amsterdam (ontbijt, lunch, diner)
De Commewijne boottour staat vandaag op het programma. Per tentboot vertrekken wij naar plantage Rust & Werk, een voormalige koffieplantage aangelegd in 1750. Tegenwoordig is het een landbouw- en veeteeltbedrijf en garnalenkwekerij. U krijgt een rondleiding op de plantage en ervaart u hoe de nakomelingen van de Javaanse contractarbeiders leven en werken. Hierna stappen wij opnieuw de tentboot in en steken de Commewijnerivier over naar Nieuw Amsterdam. Hier bevindt zich het Fort Nieuw Amsterdam, wat nu een openlucht museum is. Dit Fort, wat heel strategisch gelegen is, namelijk bij de samenvloeiing van de Suriname- en Commewijnerivier werd in 1734 gebouwd door de Nederlandse kolonisten. De bedoeling van dit fort was om de achterliggende plantages te beschermen tegen de Fransen en de Engelsen. In de late middag varen wij terug naar Frederiksdorp.

Dag 6: Frederiksdorp – Atjoni – Anaula (ontbijt, lunch, diner)
Na een héél vroeg ontbijt verlaten wij plantage Frederiksdorp en varen terug naar Marienburg waar de bus ons opwacht. Hier vandaan zal de trip voortgezet worden naar het zuiden. Vanuit Commewijne over de Wijdenboschbrug door Paramaribo rijden we naar het zuidelijk gelegen district Brokopondo. In het centrum van brokopondo krijgt u een korte rondleiding alvorens verder te rijden naar Atjoni, de aanmeerplaats van de boten die vanuit het Boven Surinamegebied het verkeer onderhouden. Hier eindigt de weg en kunnen alleen verder per boot. De bagage wordt in de boten geladen en dan is het zover.Tijdens de bootreis varen wij langs verschillende Marrondorpen en krijgt u ook de schoonheid van de natuur te zien. Op Anaula aangekomen en ingecheckt te hebben kunt u bijkomen van de reis. De gids zal u voorzien van informatie over de tradities en leefgewoonten van de grootste Marronstam die in dit gebied woont, namelijk de Saramaccaners.

Dag 7: Anaula – New Aurora – Gunsi (ontbijt, lunch, diner)
Na een goede nachtrust en een ontbijt vertrekken wij met de boot naar New Aurora. Wij maken een wandeling door het dorp en u zult zien hoe het dagelijks leven van de bewoners is. De gewoonten en tradities overgedragen door hun voorouders uit Afrika gelden nog steeds in deze samenleving. We brengen een bezoek aan een basisschool en een medische post, die de lokale bevolking voorziet van medische hulp. Vanaf New Aurora lopen we naar een ander nabij gelegen dorp, Gunsi. Tijdens deze wandeling zult u de kostgrondjes van de bewoners zien. In de avond is er een culturele en traditionele dansopvoering en de gids zal de verschillen van de vele danssoorten zoals de Seketi, de Awasa en de Bandamba uitleggen.

Dag 8: Anaula – Paramaribo (ontbijt, lunch, diner)
Deze ochtend is het lekker relaxen. U kunt zwemmen in het zwembad of in de rivier, u kunt in de stroomversnelling gaan zitten en genieten van de hydro massage, liggen in een hangmat en gewoon genieten van de geluiden van de natuur. Na de lunch is het inpakken om Anaula achter ons te laten en terug te reizen naar Paramaribo waar wij in de namiddag aankomen. U wordt wederom afgezet bij het hotel.

Dag 9: Vrije invulling (ontbijt, lunch, diner)
Vandaag kunt u deze dag naar eigen behoefte invullen. Nog snel de stad in om souvenirs te halen of lekker bij het zwembad genieten.

Dag 10: Paramaribo – Curaçao (ontbijt)
Transfer met de shuttlebus naar de luchthaven voor uw vlucht naar Curaçao. Hier wordt u opgevangen door onze host en wordt u naar Hotel ‘t Klooster gebracht. Een prachtig kleinschalig hotelletje dicht bij Willemstad, gevestigd in een voormalig klooster, dichtbij de Kathedraal. Ter plekke bespreekt u het programma op Curaçao met de reisleidster.

Dag 11 t/m 13: vrije dagen op Curaçao (ontbijt)
Een tropisch eiland in de diepblauw Caribische zee. We maken een rondrit over het eiland en zien een schril contrast tussen de grillige Noordkust met vulkanische rotsen en de prachtige exotische strandjes aan de Zuidkust. Mogelijk kunt u de flamingo’s en de grote leguanen bewonderen tijdens de rit. We bezoeken het landhuis Ascencion uit de slavernijperiode. Uitgebreid bezoek aan  Willemstad waar de 2 stadsdelen Punda en Otrabanda met de unieke pondjesbrug verbonden zijn. Ook bezoeken we een pareltje van museum Kura Hulanda. Met andere woorden u zult zich niet vervelen en kennismaken met dit uniek eiland en proeven van de Caribische sfeer.

Dag 14: Curaçao-Amsterdam (ontbijt)
Vandaag verlaten we het zonnige eiland. Afhankelijk van de vluchttijd volgt de transfer naar de luchthaven en onze vlucht naar Amsterdam.

Dag 15: Amsterdam Aankomst in Amsterdam.

Programma

Suriname en Curaçao

Praktisch

Hotel Eco Resort Inn *** - Paramaribo
Hotel Eco Resort Inn in Paramaribo is gelegen aan de Suriname rivier, op ca. 10 minuten lopen van het centrum en midden in een zeer levendige wijk met diverse gezellige restaurants, bars, terrassen met livemuziek en winkels. Het comfortabele hotel met een fraaie historische uitstraling is deels ondergebracht in een gerenoveerd plantagehuis. Het hotel beschikt over een receptie met kluisjes, internetfaciliteiten, zwembad, winkeltje, restaurant en snackbar. Uw kamer is voorzien van airconditioning, telefoon, televisie, koelkastje en badkamer met douche, toilet en föhn. Klein balkon of terras. Koffiezet- en strijkfaciliteiten op aanvraag.

Plantagehotel - Frederiksdorp
Het Plantage hotel is schitterend gelegen in de groene omgeving van het Commijne district. Vanuit het hotel kun je mooie wandelingen maken door de jungle en is de kans groot om tropische vogels of brulapen te spotten. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, tropische tuin en buitenzwembad met zonneterras. In de openbare ruimtes heeft u gratis toegang tot wifi. De kamers zijn gelegen in huisjes en beschikken over een ventilator, koelkast, waterkoker en badkamer met douche en toilet. Ieder huisje heeft een terras met hangmat.

Anaula Nature Resort *** - Anaula
Het Anaula Nature Resort is schitterend gelegen in het Amazone regenwoud. Het resort is gevestigd op een eiland in de Ferulasi stroomversnelling aan de voet van de Feruslassi watervallen. Het resort beschikt over een speeltuin, hangmattenkamp, lounge, conferentiezaal, restaurant met cocktailbar en een zwembad. Uw vrijstaande lodge biedt een prachtig uitzicht over de rivier en beschikt over eigen santiaire voorzieningen en bedden met klamboe. Er is alleen koud water beschikbaar.

Boutique Hotel ’t Klooster*** - Curaçao
Boutique Hotel 't Klooster is een voormalig monumentaal klooster en is in 2009 omgetoverd tot sfeervol hotel. Het hotel is centraal gelegen in de historische wijk Pietermaai in Punda, Willemstad. Er zijn diverse restuarants in de nabije omgeving. Het centrum van Willemstad met diverse winkels ligt op ca. 300 meter. Het strand van Mambo Beach en het Sea Aquarium is ca. 4 km rijden. Het vliegveld ligt op ca. 13 km afstand. Het hotel beschikt over een receptie, gratis wifi en wasservice tegen betaling. Ook is er een tropische binnentuin met een plonsbad, een zonneterras met ligbedden en handdoekenservice. Daarnaast is er à la carte restaurant Blessing.
De Comfort kamer beschikt over een tweepersoonsbed, airconditioning, gratis wifi, koelkast, televisie, kluisje, wekkerradio en koffie- en theefaciliteiten. Daarnaast is er een badkamer met douche, toilet en föhn.
Extra informatie: • Dagelijkse schoonmaak • 2x per week wissel bedlinnen • Dagelijkse wissel handdoeken • Babybedje, op aanvraag (alleen mogelijk in de Deluxe kamer en in de Suite) • Magnetron op aanvraag • ’t Klooster vraagt een borg van USD 100,- voor eventuele extra’s, zoals eten en drinken bij Blessing. • Sommige kamers in ’t Klooster hebben een badkamer met buitendouche. Douchen onder de sterrenhemel, natuurlijk wel met complete privacy. • De zee voor Pietermaai is ruig, waardoor er geen openbare stranden zijn. Voor het dichtstbijzijnde witte zandstrand ga je naar City Beach 88 of Mambo Beach.

Belangrijke informatie Suriname
Algemeen
Officiële naam: Republiek Suriname
Oppervlakte: 164.000 km²
Ligging: Suriname grenst aan Guyana, Frans Guyana en Brazilië
Hoofdstad: Paramaribo
Inwoners: ca. 560.000
Taal: Nederlands
Staatsvorm: Presidentiële Republiek
Valuta: Surinaamse dollar (SRD)
Tijdverschil: -4 uur (wintertijd), -5 uur (zomertijd)
Voltage: 110-120 Volt (wereldstekker!)

Grensdocumenten/visum
Voor Suriname dient u in het bezit te zijn van een Belgisch paspoort (reispas) dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig dient te zijn.
Ook dient u een toeristenkaart aan te schaffen voor € 35 per persoon. De toeristenkaart kan gekocht worden op Schiphol bij de balies RC167/RC168 (bereiken via Vertrekhal 3, ingang A, ter hoogte van incheckbalie 30). Deze balies zijn vóór elke vlucht naar Suriname minimaal 2 uur geopend. U kunt deze toeristenkaart ook bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname aanschaffen.
Hotels in Suriname kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).
Vlucht
Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Paramaribo duurt ca. 9 tot 10 uur.

Telefoon/internet
Internationaal telefoneren is mogelijk vanuit de accommodaties. Echter dit is meestal erg duur. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. In de binnenlanden van Suriname is bellen nauwelijks mogelijk, niet via het mobiele netwerk, maar ook niet via een vast netwerk. Vrijwel alle hotels beschikken over internetfaciliteiten (veelal tegen betaling) en er zijn ook diverse internetcafés. Ook hier geldt weer, internetmogelijkheden in de binnenlanden zijn onmogelijk of zeer beperkt mogelijk.

Veiligheid
Suriname heeft net als veel andere landen ter wereld ook te maken met criminaliteit. Vooral op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) moet u goed op uw spullen letten. Wij adviseren u waardepapieren en contant geld altijd onder uw kleding te dragen, uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik te dragen en fotocamera's kruislings te dragen.

Bevolking/cultuur
De bevolking is erg gastvrij en respect staat hoog in de Surinaamse samenleving. De Surinaamse bevolking is afkomstig uit verschillende werelddelen. De enige oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen. Daarnaast bestaat de bevolking van dit land uit Javanen, Joden, Chinezen, Libanezen, Bosnegers, Creolen, Hindoestanen en Europeanen. De verschillende etnische groepen onderscheiden zich van elkaar door hun normen, waarden en geestelijke belevingswereld. De mate waarin bezoekers deze gedragsregeltjes hanteren, hangt af van hoever zij sociaal geaccepteerd worden. Meer dan de helft van de bevolking woont in de hoofdstad Paramaribo. Op straat in Paramaribo is het multiculturele karakter van de stad voortdurend zichtbaar en voelbaar. Een moskee staat vredig naast een synagoge, Javaanse eethuisjes en Hindoestaanse roti-shops wisselen elkaar af en altijd klinkt in de verte muziek, met een Aziatisch timbre. In het dichtbegroeide binnenland wonen de Bosnegers en Indianen in kleine nederzettingen naar stamverband bij elkaar.

Klimaat
Suriname heeft een typisch tropisch regenwoudklimaat. Deze bestaat uit een korte en lange droge tijd, en een korte en lange regentijd. De korte regentijd is rond december en vooral januari. De lange regentijd is van april tot en met juli. Februari en maart kennen een korte droge en relatief koele tijd en van augustus tot en met november is de lange droge tijd. Tijdens de regentijd regent het meestal niet de hele dag, maar voornamelijk aan het eind van de middag. Er kunnen dan zeer heftige, maar korte regenbuien optreden. Deze komen vanuit het vochtige regenwoud en trekken zo verder richting zee. Het mooie van deze tropische regenbuien is dat de Surinaamse natuur helemaal tot leven komt na zo'n regenbui. Tot in de verte kunt u de brulkikkers en vogels horen, een prachtig geluid. De gemiddelde jaartemperatuur is Suriname is ongeveer 28 graden Celsius. Tijdens de droge periode loopt deze dikwijls op tot boven de dertig graden Celsius. De minimumtemperatuur blijft steken op zo'n 23 graden Celsius. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken
De Surinaamse keuken staat bekend om zijn exotische gerechten. Eten betekent dan ook voor veel Surinamers eindeloos genieten van een lekkere maaltijd. Door de verschillende bevolkingsgroepen, kun je er alle kanten op en je krijgt de lekkerste gerechten voorgeschoteld. De gerechten worden met veel vlees (voornamelijk kip) en kruiden bereid en voor een uitgebreide maaltijd betaalt u niet veel. Het nationale gerecht is B.B. met R., oftewel Bruine Bonen met Rijst. Qua drankjes heeft Suriname ongeveer dezelfde keus als in Nederland. U heeft keus uit bronwater en verschillende soorten frisdranken. Alcoholische dranken zijn tevens verkrijgbaar. Het wordt sterk afgeraden om leidingwater te drinken (neemt u in uw drankjes ook liever geen ijsblokjes). Beter is om gekookt water of mineraalwater uit flessen te drinken. Zorgt u ervoor dat u altijd een fles drinkwater bij u heeft.

Gezondheid
Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik (www.reisprik.nl/kras). U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.
 In tropische landen, waaronder ook Suriname , kunnen zich steekmuggen bevinden. De steken van de muggen zijn niet alleen onaangenaam, maar deze muggen kunnen ook ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue) of het zikavirus. Reizigers wordt geadviseerd alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen door bijvoorbeeld lichtgekleurde kleding (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET (diethyltoluamide) te gebruiken. Neem ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op reisprik.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Voorzorgsmaatregelen eten en drinken
Op reis in het buitenland is het van groot belang voorzichtig te zijn met eten en drinken, aangezien voedsel en water vaak verontreinigd zijn. Met onderstaande eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u het risico aanmerkelijk beperken.
• Eet geen sla en ongeschild fruit, tenzij u er zeker van bent dat ze zijn gewassen met schoon water of water uit een fles.
• Wees voorzichtig met vlees dat niet door en door gaar is, schaal- en schelpdieren, ongepasteuriseerde melk en kaas. Al deze levensmiddelen brengen een verhoogd risico met zich mee.
• Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd, dat al een tijdje staat of niet goed is afgedekt.
• Zoek een restaurant dat drukbezocht is en waar het voedsel dus nooit lang blijft liggen. Kies een restaurant dat populair is bij de plaatselijke bevolking, want die weet waar voedsel van goede kwaliteit geserveerd wordt.
• Was altijd grondig uw handen voordat u gaat eten of voedsel aanraakt, en nadat u naar het toilet bent geweest of een dier heeft geaaid.
• Koop geen eten bij stalletjes op straat.
• Wees voorzichtig met wat u drinkt. Gebruik gekookt water of drank uit blikjes en flessen. Let erop dat deze schoon zijn en pas worden opengemaakt in uw bijzijn. Koop bekende merken. Thee en koffie gezet met kokend water zijn veilig.
• Gebruik geen kraanwater, maar "flessenwater" voor het tanden poetsen, het wassen van fruit en sla, het reinigen van contactlenzen en het schoonmaken van een snee of wondjes.
Ook al bent u nog zo voorzichtig, u kunt toch nog last krijgen van maag- en darmstoornissen. Dat kan komen door verontreinigd voedsel of water, maar ook doordat u andere dingen eet en drinkt dan u gewend bent. Het is vrij normaal om op reis, met name in ontwikkelingslanden, te kampen te krijgen met enige vorm van diarree, braken of misselijkheid. Vaak is dit van korte duur en gaat het vanzelf over.

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Suriname boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken
De munteenheid in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). Traveller's cheques worden door de meeste banken tegen de dagkoers ingewisseld, ook euro's en Amerikaanse dollars kunt u in Paramaribo omwisselen. Pinnen is mogelijk met een Maestrokaart, ook met creditcards kunt u geld opnemen. Gebruik bankpas in het buitenland Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar Suriname, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is ('aan' staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.
Lokaal prijsniveau
- indicatieprijs lunch v.a. ca. € 5, diner v.a. c.a. € 20 - indicatieprijs kop koffie v.a. € 1, glas bier ca. € 1, glas wijn v.a. € 2,50

's Lands wijs, 's lands eer
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.

Belangrijke informatie Curaçao
Grensdocumenten
Voor uw vakantie naar Curaçao heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat uw hele verblijf geldig is. Hotels op Curaçao kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

Gezondheid & veiligheid
Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik www.reisprik.nl/kras. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.
Muggen Omdat u naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij u adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). U kunt 's avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET gebruiken. Legionella Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt. Drinkwater De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl. Mobiliteit Tijdens een rondreis op deze bestemming ziet en onderneemt u veel in een relatief korte tijd en verblijft u vaak in meerdere accommodaties. Wilt u een groepsreis boeken, dan heeft u een goede basisconditie nodig én een goede mobiliteit. Houd er rekening mee dat er in de steden veel wordt gelopen en dat het niet altijd mogelijk is om u dicht bij het centrum of bezienswaardigheid af te zetten of op te halen. Het is dus noodzakelijk dat u gemakkelijk grotere afstanden kunt lopen, trappen kunt nemen en dat u zelfstandig (eventueel met behulp van uw medereiziger binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein enz. kunt stappen. De rondreis kan voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar worden ervaren en deelname aan sommige programmaonderdelen is misschien niet haalbaar (er wordt dan geen restitutie verleend). Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de reis van uw keuze wel geschikt is, of wilt u uw situatie toelichten? Neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers.

Geldzaken
De munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse gulden (Naƒ), gekoppeld aan de dollar. Op het eiland kunt u betalen met Antilliaans geld, maar ook met Amerikaanse dollars kunt u goed terecht. Betalen met creditcard en geld pinnen is op Curaçao geen probleem. Wij raden u aan om bij aankomst op de luchthaven geld te pinnen.

Telefoon & internet
Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil
Gedurende de wintertijd is het 5 uur eerder op Curaçao dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het 6 uur eerder op Curaçao.

Voltage
Tijdens uw vakantie op Curaçao heeft u een wereldstekker nodig. De netspanning in Curaçao ligt tussen de 127 – 220 Volt en de frequentie is 50 Hz.

Goed om te weten
In- en uitstapkaart (IU- of ED-kaart) Alle reizigers naar Curaçao dienen een in- en uitstapkaart in te vullen (ook wel de IU- of ED-kaart genoemd). Dit kan aan boord van uw vlucht, waar papieren versies van deze kaart beschikbaar zijn. Behalve de papieren versie, is het ook mogelijk om tot 48 uur voor uw vlucht een online versie van de IU kaart in te vullen. In het systeem worden uw persoonlijke gegevens dan bewaard, bij een volgend bezoek aan Curaçao kunt u uw gegevens opnieuw invullen. Door online uw IU-kaart in te vullen, verkleint u uw wachttijd bij de immigratiebalie aanzienlijk.

- Reis in samenwerking met TUI Nederland

- Deelnemers: min. 20 - max. 24 personen

- Prijzen, data, hotel en programma nog onder voorbehoud van wijzigingen.

- Deze reis is niet geschikt voor deelnemers met beperkte mobiliteit.

Inbegrepen in prijs

 • DVV-annulerings- en ongevallenverzekering
 • OKRA-reisbegeleiding
 • Excursies
 • Vlucht Amsterdam - Paramaribo en Curaçao - Amsterdam met TUI fly/Suriname Airways
 • Vlucht Paramaribo-Curaçao met Surinam Airways
 • Luchthavenbelastingen
 • 1 stuk handbagage van max. 10 kg
 • 1 stuk ruimbagage van max. 25 kg
 • 5 nachten verblijf in Eco Resort Inn Paramaribo
 • 2 nachten verblijf in Frederiksdorp Plantage hotel
 • 2 nachten verblijf op Anaula tijdens de 3-daagse Anaulatour
 • 4 nachten verblijf in Hotel 't Klooster
 • 13 x ontbijt
 • 8 x lunch
 • 8 x diner
 • Welkomstdrankje en hapje op dag 1
 • vervoer conform reisprogramma per (mini)bus en traditionele boten
 • tours en entreegelden conform het beschreven reisprogramma
 • Nederland-/Engelssprekende reisbegeleiding dag 1 t/m 10 (op Suriname)

Niet inbegrepen in prijs

 • Fooien
 • optionele excursies
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • visum Suriname

Onze partner voor deze reis

Tui